DOLAR 28,9530
EURO 31,5733
ALTIN 1.902,24
BIST 8.036,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 16°C
Paz 13°C
Pts 13°C
Sal 12°C

KAMU EMEKÇİLERİNİN TİS SÜRECİ -1

Kamu emekçileri 2024-2025 yıllarını kapsayan iki yıl için hükümetle TİS masasına oturdu. Masada kamu emekçilerini MEMUR SEN temsil ediyor. MEMUR SEN, ücret zamlarından, sosyal haklara kadar birçok taleple masaya oturuyor, fakat esas olarak eli zayıf. Bunun sistemden, TİS yasasından, MEMUR SEN’den, emekçi tabana kadar birçok nedeni var.

TİS süreci Türkiye’de ekonomik krizin derinleştiği, hükümetin bütçe açıklarını gidermek için parasal sıkılaştırma ve vergileri tabana yayma yolunu benimsediği koşullarda gerçekleşiyor. Hükümet enflasyonun sebebi olarak emekçilere ödenen ücreti ve iç talebin yüksekliğini tespit ediyor. Bu tespitin doğal sonucu emekçilere ödenen ücretlerin(veya ücretlerin alım değerinin) düşürülmesi, dolaylı vergilerle iç talebin bastırılmasıdır. Hükümete göre, iç talep düşerse enflasyondaki ivmelenme de düşecektir. Bu tespit, 1980’lerden bu yana uygulamaya konan 24 Ocak kararlarının, neoliberal politikaların özüdür. Emekçi ücretleri düşürülecek, dolaylı vergiler artırılarak tüketim talebi bastırılacak, işçiler sendikasızlaştırılacak, var olan sendikalar etkisizleştirilecek, emeğin değeri düşürülecek… 24 Ocak kararlarıyla iç pazara dayanan ekonomik büyüme modeli terk edilip dış pazara(ihracata) dayanan büyüme benimsendi. Mevcut iktidar, 24 Ocak kararlarıyla benimsenen stratejiyi ısıtıp yeni bir adla çözüm olarak sunmaktadır. Benimsenen model içinde emekçi ücretlerinin alım gücü düşmüş, emekçiler sendikasızlaştırılmış, sendikalar etkisizleştirilmiş, işsizlik artırılarak emeğin değeri düşürülmüş, dolaylı vergiler bütçenin en önemli gelir kalemi olmuştur. TİS süreci 24 Ocak kararları ekseninde çözümlerin uygulamaya konduğu koşullarda gerçekleşiyor. Sistemin, krizi emekçilerin sırtına yıkmaya yönelik girişimleri önümüzdeki süreçte artarak devam edecek gibi görünüyor. Emperyalist/kapitalist sistemin deli gömleği emekçilerin bedenine giydirilmeye çalışılıyor. Emekçiler bu deli gömleğini giyecek mi, yoksa yırtıp atacak mı? Soruyu şöyle de sorabiliriz: Emekçiler, kendilerine giydirilmek istenen deli gömleğini sendikal sınırlar içinde TİS masalarında çözebilir mi? Yani, düzen içi çözümler mümkün mü? Ücret zammı ve TİS zammı değil tartışılması gereken esas mesele budur.

ETİKETLER: , ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.