DOLAR 19,0743
EURO 20,5158
ALTIN 1.225,64
BIST 5.024,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 14°C
Sal 4°C

EMEK ÖRGÜTLERİ 10 KASIM’I NASIL GÖRDÜ?

10.11.2022
A+
A-

Her 10 Kasım’da, Koç Holding, Sabancı Grubu, Eczacıbaşı, Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası gibi Türkiye’nin önde gelen büyük sermaye kuruluşları Atatürk’ü anma konulu reklam filmleriyle gündemde yer alıyorlar. Biz de emek kuruluşlarının 10 Kasım açıklamalarına mercek tutuyoruz.

Kamu çalışanları kolunda en çok üyeye sahip yetkili konfederasyon Memur-Sen herhangi bir anma açıklaması yapmazken, bu konfederasyona bağlı sendikalardan sadece Büro Memur-Sen yayınladığı iletide, “10 Kasım 1938 günü aramızdan ayrılan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 84. yılında rahmet ve saygıyla anıyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Kamu çalışanlarının örgütlü olduğu ikinci büyük memur konfederasyonu olan Türkiye Kamu-Sen, ‘Rahmet ve Minnetle Anıyoruz’ başlıklı, genel başkan Önder Kahveci imzasıyla yayımladığı Atatürk’ü anma iletisinde, “Savaş meydanlarına sığdırdığı nice zaferleri, kurduğu hür, bağımsız ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti ile taçlandıran büyük devlet adamına ne kadar minnet duysak azdır” diyen Genel Başkan Kahveci, “Gençlerimize Atatürk’ü, büyük mücadelesini, eserlerini ve fikirlerini doğru bir biçimde anlatmak ve öğretmek zorundayız” denildi.

Bağlı sendikaları hızla eriyen Kamu Emekçileri Konfederasyonu, kısa adıyla KESK herhangi bir anma mesajı yayımlamazken örgüt bünyesindeki Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası kısa açıklamalar yaptılar.

Son 1 yılda özellikle eğitim-öğretim hizmetleri kolunda faaliyet gösteren bağlı sendika Eğitim-İş’in üye sayısının iki katından fazla artış göstermesi nedeniyle en hızlı büyüyen konfederasyon durumunda olan Birleşik Kamu-İş Merkez Yönetim Kurulu’nun, ‘Ulu Önderimizi Sevgiyle ve Özlemle Anıyoruz’ başlıklı açıklamasında,

“Anadolu toprakları emperyalistler tarafından parça parça edilmek istenirken Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk milleti bir bütün olarak kenetlenerek ülkemizin bir karış toprağını dahi sömürgecilere kaptırmayacağını dosta da düşmana da göstermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti O’nun önderliğinde, emperyalizme karşı Bağımsızlık Savaşı’nı kazanarak dünya lideri olduğunu ilan etmiştir. Türk milleti, Atatürk’ten ve onun silah arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Cumhuriyet’ten asla vazgeçmeyecektir.” ifadeleri kullanıldı.

İşçi örgütleri alanında en fazla üyeye sahip yetkili konfederasyon Türk-İş resmi sitesinden anma görseli yayımlarken bağlı sendikalardan, Tek Gıda-İş, Şeker-İş, Türkiye Maden-İş, Genel Maden-İş, Petrol-İş, Selüloz-İş, Türkiye Haber-İş, Basisen,  BAAS, Koop-İş, Türkiye Çimse-İş, Kristal-İş, Türk Metal Sendikası, Tes-İş, Demiryol-İş, Hava-İş, Toleyis, Türk Harb-İş, Belediye-iş resmi internet sitelerinden ayrı ayrı anma mesajları yayımladılar.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu-DİSK herhangi bir anma açıklaması yapmazken, konfederasyona bağlı 22 sendikadan sadece Tekstil-İş anma açıklaması yayımladı. Tekstil-İş Sendikası’nın yayımladığı açıklamada, “Vefatının 84. yıldönümünde, ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Açtığı ve gösterdiği hedefe durmadan yürüyeceğimize and içeriz” ifadeleri kullanıldı.

Hak-İş konfederasyonu herhangi bir anma açıklaması yapmamasına rağmen, konfederasyona bağlı sendikalardan Öz Gıda-İş ve Oleyis sendikaları yaptıkları açıklamalar ile Atatürk’ü andılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.