DOLAR 32,3517
EURO 34,4787
ALTIN 2.467,55
BIST 9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 25°C
Sal 24°C

HEPİMİZİN SENDİKASI MESLEKÎ EĞİTİM RAPORUNU YAYINLADI

04.04.2021
A+
A-

Hepimizin Sendikası grubu Meslekî Eğitim Komisyonu Meslekî ve Teknik Eğitim Raporu hazırladı ve kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin üretim ekonomisini inşa sürecinin başında olduğu, üretim seferberliğinin aynı zamanda istihdam seferberliği olduğu ve bu nedenle nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için meslekî ve teknik eğitimin gündemde olduğu ifade edildi.

Raporda meslekî ve teknik eğitimin istenen durumda olmaması Türkiye’nin benimsediği ekonomik modele bağlandı. Meslekî ve Teknik Eğitimin en temel sorunu istihdam ve alan dışı istihdam olarak tespit edildi. Raporda yer alan verilere göre, ekonomide istidamım sektörel ağırlığı hizmet sektöründe olduğu için meslekî eğitimden mezun olanların kendi alanlarında istihdam oranı yüzde 10’larda. Bu da gerek hem iş gücü hem maddî kaynakların israf edilmesine yol açıyor. MEB’in Meslekî Eğitim Haritası’nda da meslekî ve teknik eğitim kurumlarının en çok öğrenci alan bölümleri ile en çok istihdamın olduğu alanlar arasındaki uyumsuzluk dikkat çekiyor.

HEPİMİZİN SENDİKASI’NIN MESLEKÎ EĞİTİMLE İLGİLİ BAZI ÖNERİLERİ ŞÖYLE:

– Merkezî ihtiyaç planlaması yapılmalı, hangi meslekten hangi nitelikte ne kadar ihtiyaç duyulacağına yönelik iş gücü planlaması yapılmalıdır.

– Meslekî Eğitim Merkezleri bugünün Köy Enstitüleri olarak hem iş içinde eğitim vermeli hem de öğrencilerin kültürel, sanatsal, sportif gelişimlerini sağlamalı, okulların, kamu kurumlarının bakım ve onarımlarını gerçekleştirmelidirler. MEM’ler istihdam garantili olmalıdır. Meslekî Eğitim Merkezlerinden 70 puan ve üzerinde ortalama ile mezun olanlar isterlerse ATL ‘de fark derslerini vermek kaydıyla tekniker unvanı alabilirler.

– Anadolu Teknik Programları Anadolu Teknik Lisesi olarak yapılandırılmalı, bu liselerden mezun olanlara tekniker unvanı verilmeli, üniversitelerin ilgili mühendislik bölümlerinde yüzde 50 kontenjan ayırılmalıdır.

– Tekniker unvanını ATL vereceği için ön lisans düzeyindeki MYO’lar kapatılabilir,  bina ve imkânları MEB’e devredilerek okullaşma ihtiyacının karşılanmasında değerlendirilebilir.

– Sağlık Yüksekokullarına giriş Sağlık Meslek Liselerine dayandırılmalıdır.

– Bilişim Teknolojileri Liseleri tematik olarak sektörel ihtiyaçlara göre açılmalıdır.

– Gıda krizinin gündemde olduğu koşullarda Tarım Meslek Liseleri Devlet Üretme Çiftliklerinde kurulmalı, tarımsal üretimin ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırılmalıdır.

– İmam Hatip Liseleri Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmalı, ATL statüsünde yapılandırılmalıdır. İmam Hatip Ortaokulu ve açık ortaokul kapatılmalıdır.

–  Temel eğitimde ortaokulda Genel Meslek ve El Becerileri dersi konulmalıdır.

– Orta vadede  MEB yükseköğretimi ortaöğretime; ortaöğretimi temel eğitime dayandıracak yöneltme ilkesini hayata geçirmelidir.

 

Raporun tamamına  hepimizinsendikasi.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.