DOLAR 19,0743
EURO 20,5158
ALTIN 1.225,64
BIST 5.024,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 14°C
Sal 4°C

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınavına Dair

19.11.2022
A+
A-

Eğitim camiasında tepkilere yol açan kariyer basamakları sınavı uygulandı. Gelen bilgilerden sınav sorularının basit olduğu ve sınava giren tüm öğretmenlerin başarılı olacağı anlaşılıyor. Fakat sınav usûl olarak yanlış. Kariyer basamakları da öğretmen çalıştığı sürece maaşına ek bir katkının dışında kazanım sağlamıyor. Öğretmenlerin sınava girmesi onayladıkları anlamına gelmiyor. MEB, öğretmenlerin sesine kulak vermeli, öğretmenleri karar süreçlerine katmalıdır.

Öğretmenlik uygulama mesleğidir. Dolayısıyla meslekî gelişim iş içinde üreterek sağlanır. MEB, iş içinde eğitimi sağlayacak biçimde eğitim ortamları yaratmalıdır. Akademik beceriler üzerinden seçici sınavlara hapsolmuş olan bir eğitim sisteminde öğretmenlerin meslekî gelişimi geri plana itilmiş demektir.

Üretim ekonomisi temelinde iş gücü planlaması yapılmadan eğitimin niteliği sağlanamaz; eğitimin niteliği sağlanmadan da öğretmenlerin meslekî gelişiminden söz edilemez. Önümüzdeki süreçte üretim ekonomisi temelinde eğitimde köklü değişimler yaşanacak, bu temelde öğretmenlerin iş içinde eğitim ilkesiyle meslekî olarak kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanacaktır. Bu bağlamda, önümüzdeki süreçte Sendikalar ve eğitimin üçlü saç ayağının görüşleri alınarak üretim ekonomisine geçilmeli, eğitimde de üretim ekonomisi temelli köklü değişiklikler yapılmalıdır.

VEC ANALİZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.