Depolitizasyon ve Yanlış Siyasetlerin Yarattığı Çözülme
80 darbesinden sonra aileler politik görüşleri nedeniyle ağır bedeller ödediler. O günden sonra aileler çocuklarını korumak için onları siyasetten, felsefeden uzak tutmaya çalıştı. Hemen her aile üniversiteye giden çocuklarına “aman evladım, siyasetten uzak dur!” diye öğütler verdi. Sistem de bunu destekledi. 90 kuşağı, 2000 kuşağı, 2010’lar derken 2020’li yıllara böyle yetişmiş, üstelik bir de elindeki telefonla her türlü dezenformasyona ve manipülasyona maruz kalacağı küresel aklın hakim olduğu sosyal medyanın etkisi altındaki bir apolitik kuşakla geldik.
Şimdi herhangi bir toplumsal değeri olmadığı için ve kendisini yanlıştan çekip çıkaracak bir arkadaş/yoldaş çevresi olmadığı için uyuşturucu bataklığına sürüklenmiş gençler var. Sapkınlıklara bulaşmış bir nesil var. En son dünkü olayda Semih Çelik adlı, yaptığı çizimlerden dolayı satanist olduğu iddia edilen bir madde bağımlısı genç bir saat arayla iki kız arkadaşını öldürüp kafalarını kesip yola attıktan sonra intihar etmiş. İşte apolitikleşmenin, davasız oluşun, değerlerle donanmamışlığın vardığı nokta. Diyarbakır’da feodal ilişkilere bağlanan Narin olayında gördüğümüz çözülme, İstanbul’da da kapitalist kültür içinde böyle karşımıza çıkıyor.
Oysa siyaset memleketi için, milleti için, halk için bir şeyler düşünmek ve o düşünceler etrafında bir araya gelmekti. Burada geçmişte yanlış yapanlar, vatan hainliğine varanlar, birbirine silah gösterenler, terör örgütleri vs en büyük zararı siyaset kurumuna verdi.
Gerek geçmişteki hatalardan ders çıkartarak gerekse bugünlerin genç kuşaklarının içinde bulunduğu ruhsal çöküşü iyi tahlil ederek onlara onları yanlıştan koruyacak bir davayı önermek gerek. Bu dava memleket sevdasıdır. Bu davanın solunda ya da sağında olma seçimini onlara bırakmak gerek. Yanlış siyasetlerin de siyasetsizliğin de beslendiği kaynak aynı kaynak. Dün bu kaynağın hedefi toplumu kamplara bölüp birbirine düşürmek, sonra da darbe yapmaktı. Bu kaynağın şimdiki hedefi ise toplumu dejenere edip kaleyi içten fethetmek.
Panzehir de belli. Doğru siyasetler etrafında bir araya gelen, farklı düşüncelere hoşgörüyle bakıp onlarla düşünce tartışması dışında fiili bir kavgaya girmeyen, mesele memleket meselesi olunca aynı bayrak altında bir araya gelmeyi becerebilen bir yönelişin önünü açmak.
MEHMET ALPERDEM