MEB’İN DEĞERLER EĞİTİMİ TUTARSIZLIĞI
MEB 2013 yılında o günün ideolojik atmosferiyle temel eğitimde okutulan “Öğrenci Andı” yürürlükten kaldırdı, Eğitim İş ve TES’in açtığı davalarla MEB’in kararı bozuldu. MEB, 2018 yılında kararı temyize taşıdı ve 12 Mart 2021 günü Danıştay İdarî Davalar Kurulu MEB’in başvurusunu kabul etti, Öğrenci Andı okutulmamaya devam edecek.
MEB, bireyleri çift kanatlı yetiştirmekten bahsediyor. Bir yandan “değerler eğitimi”ne önem veriyor ve hatta değerler eğitimi için ciddî kaynaklar sarf ederek eğitim protokolleri imzalıyor, öte yandan her sabah güne başlamadan ant içilerek millî kimliğin, birliğin bilince çıkması yoluyla zahmetsiz, masrafsız bir değerler eğitimi uygulamasına karşı çıkıyor. MEB millî kimliği, millî birliği ortak toplumsal bir değer olarak görmüyor mu?
Türkiye’nin birliğine yönelik emperyalist saldırılar sürüyor. Türkiye emperyalist işbirlikçileriyle mücadele ediyor. Bu kesimler Türklüğe saldırıyor, Türk milletini ve vatanını parçalamak istiyor. MEB ve Danıştay bu tavrıyla bu kesimleri sevindiriyor. Mehmetçik sınır boylarında canını ortaya koyuyor, varlığını Türk varlığına armağan ediyor, TSK namlusuyla “Ne mutlu Türk’üm diyene!” sözünü yazıyor.
Yarınlarımızın güvencesi çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren millî kimliğinin pekişmesi, öğrencilerin özgüven kazanması ve disiplini açısından sabah toplanılması ve Ant içilmesi sürdürülmesi gereken bir uygulamadır. MEB’in karşı çıkış gerekçesi nedir? “Öğrenci Andı”na karşı çıkan MEB’in Değerler Eğitimi için protokoller imzalaması ve yargı kararlarını tanımaması dikkat çekicidir. MEB tutarlılık açısından derhal düzenleme yaparak “Öğrenci Andı”nı okutulmasını sağlamalıdır.
Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullarda en masrafsız ve zahmetsiz değerler eğitimi uygulamalarından biri “Öğrenci Andı”dır. Liselerimizde de her sabah “Gençlik Marşı” söylenmeli, gençliğin moral ve heyecanı yankılanmalıdır. Türkiye’de ‘Öğrenci Andı’nın da Gençlik Marşı’nın da okutulacağı günler uzak değildir.
Zafer İncebacak
Eğitimci-Yazar