DOLAR 32,3494
EURO 34,4569
ALTIN 2.493,85
BIST 9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 25°C
Sal 24°C

NİTELİKLİ OKUL MU ARIYORSUNUZ?

1980’den sonra Dünya’ya açılıyoruz palavrasıyla esasen Dünya’nın bize açıldığı, emperyalist batının neoliberal batağına saplanan ve sıcak para ekonomisinin iktidara yerleştiği, üretimden kopan dolayısıyla istihdamın olmadığı bir siyasi/ekonomik modelden “Milli Eğitim” sistemimiz de nasibini aldı.

Hizmet odaklı istihdamı dayatan bu sistemin başrol oyuncusu haliyle “sınavlar” oldu.  Körpecik çocuklar daha anaokulu sıralarından itibaren bu yönde yetiştirildiler. Kamucu, ulusal, eşit eğitimin ruhuna Fatiha okunduğu, parası olanın özel okullarda okuduğu özel dersler aldığı “Milli” olmayan eğitim sistemiyle yıllardır milletçe boğuşuyoruz.

LGS’den önce bölgemizde bir Anadolu Lisesinin nitelikli okul statüsüne alındığını adeta zafer kazanmış gibi açıklayan milletvekillerinin, neyin mücadelesini verdiklerini belki kendilerinin bile bilmediği bazı sendikacıların ve eğitim çalışanlarının bu haberi coşkuyla karşıladığını gördüm..

TÜİK, 2017 yılı verilerine göre Türkiye’de her dört işsizsizden birisinin üniversite mezunu olduğunu açıklamıştı ve yine beş yüz bine yakın ataması yapılmayan öğretmenin olduğunu biliyoruz.

 

Buraya kadar bildik lafları tekrar ettiğimi biliyorum, yaşadığımız süreci özetlemek istedim.

Meslek Liseleri önümüzdeki yakın dönemde Türkiye’nin en nitelikli okulları olacak!

Gelelim yazımın nihai amacına;

Türkiye, Atlantik hegemonyasından kurtulma sürecine girmiş rotasını Avrasya’ya doğru değiştirmiştir. Üreten Türkiye’nin ataklarını son dönemde savunma sanayimizde(İHA,SİHA,Robotik,Yapay Zeka vd.) net bir şekilde görmekteyiz. Yine Avrasya ikliminde Çin’in teknoloji devi şirketlerinin(OPPO,VİVO,XİAOMİ vd.) ülkemizde yaptığı yatırımlar son derece önemlidir.

60 ülkede faaliyet gösteren 150 yıllık İngiliz bankası Standart Chartered, yaptığı projeksiyon çalışmasında Türkiye ekonomisinin 2030 yılında Dünya’nın en büyük 5. ekonomisine yükseleceğini açıklamıştı.

Küresel salgın döneminde yıldız gibi parlayan Meslek Liselerimiz üreten Türkiye’nin lokomotifi olacak. Teknolojide, sanayide, enerji kaynaklarında, tarım ve hayvancılıkda ve daha nice alanda Meslek Lisesi mezunlarının istihdam edileceğini göreceğiz.

Not:

Geçtiğimiz ay Hepimizin Sendikası Grubu Mesleki Eğitim Komisyonu çok esaslı bir rapor hazırladı ve kamuoyuna sundu. Hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Raporunun sorunu net şekilde tespit eden yapısıyla ve çözüm önerileriyle yukarıda bahsedilen süreci hızlandıracağına yürekten inanıyorum.

Raporu okumak için tıklayınız.

 

ORÇUN ÖZMEN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.