ANA DİLİNDE EĞİTİM TALEBİ HAKLI BİR TALEP Mİ?
Gündemde yine emperyalist merkezlerden pompalanan ana dilinde eğitim talebi var. Öncelikle terminolojik hatanın düzeltilmesi gerekir. Anadil, bir ülkede çoğunluğun konuştuğu dildir, ana dili ise kişinin annesinden ve yakın çevresinden öğrendiği dildir. Türkiye’de anadil Türkçedir. Talep edilen anadilde eğitim değil, ana dilinde eğitimdir.
Talep haklı bir talep mi?
Türkiye’de ana dilinde eğitim talebi yoktur, bu talep emperyalist merkezlerden pompalanmaktadır. Ana dilini öğrenme, ana diliyle konuşma ve yazma hakkı ile ana dilinde eğitim hakkı bilerek karıştırılıyor. Her birey ana dilini öğrenme, ana diliyle konuşma ve yazma hakkına sahiptir. Zaten öğrenme ve merak güdüsüne engel konamaz. Türkiye’de ana dilini öğrenme, ve ana diliyle konuşma ve yazma ile ilgili bir kısıtlama ve engel bulunmuyor. Devletin ana dilinde kurs açılmasına, yayın yapılmasına yönelik yasağı olmadığı gibi devlet televizyonundan yayınlar yapılmakta, seçmeli ders olarak öğrenilmesi sağlanmakta ve bazı üniversitelerde çeşitli dillerle ilgili bölümler ve araştırma merkezleri bulunmaktadır.
Ana dilinde eğitimin uygulanabilmesi idarî yapının, Anayasa’daki millet tanımının ve devletin dili ile ilgili hükümlerin değiştirilmesi, eğitimin yerel yönetimlere devredilmesi ile mümkün olabilir. Bu açıdan talep emperyalist merkezlerin merkezî devlete ve eğitimin merkezî olarak örgütlenmesine karşıdır, bölücü ve haksız bir taleptir. AB yerel yönetim özerklik şartındaki çekinceleri kaldırmayı vaat edenlerin ana dilinde eğitimi de vaat etmesi tutarlıdır, şaşırtıcı değildir.
Zafer İncebacak
Eğitimci Yazar