EĞİTİM İŞ OLAĞAN GENEL KURULU ÜZERİNE
Eğitim İş Sendikası 6. Olağan Genel Kurulu 28-29 Ağustos günlerinde Ankara’da gerçekleşti. Merkez organları seçimlerinin yapıldığı kongrenin en önemli gündemlerinden biri 7 üyenin ihraç edilmesiydi. Eğitim İş Sendikası içinde yükselen neoliberal, emperyalizm işbirlikçiliğine teşne çizgi, Hepimizin Sendikası grubunun Diyarbakır analarıyla dayanışma ziyaretini suç addetmiş ve Eğitim İş 20 Ocak 2020’de 7 üyesini ihraç etmişti.
İhraç edilen üyeler kararı yargıya taşımış, Ankara 21. İş Mahkemesi kararı esastan bozmuştu. Buna rağmen dönemin Özlük Hukuk Sekteri’nin dilekçesi ile yeniden ihraç istemli disiplin süreci başlatılmış, üstelik sendikanın tüzük ve yönetmeliklerinde yazılı usûl ve esaslar çiğnenerek savunma dahi almadan yeniden ihraç kararları verilmişti. İşte Eğitim İş Olağan Genel Kurulu’nun iradesi bu açıdan önem taşımaktadır. Ankara 21. İş Mahkemesi Diyarbakır analarıyla dayanışmayı Eğitim İş’in kuruluş amaçları içinde görüyor, fakat Eğitim İş içindeki bir klik bunu suç görüyor. Bu kliğe göre, Diyarbakır analarıyla dayanışmak suç, ama terör yardakçısı olduğu için görevden alınan, PKK’nın siyasî uzantısı HDP’li belediye başkanlarıyla dayanışmak demokrasinin gereği! Siyasî iktidar karşıtlığı üzerinden zihinleri esir alınan Eğitim İş 6. Olağan Genel Kurulu delegeleri neoliberal, emperyalizm işbirlikçiliğine teşne çizgiye teslim olmuş, Eğitim İş’in kuruluş ilkelerinden yana tavır alma cesareti gösterememişlerdir.
İhraçlarla ilgili ortaya çıkan irade organ seçimlerine de yansımış, Eğitim İş’te yönetim el değiştirmiş, neoliberal çizgi iş başına geçmiştir. Neoliberal ittifak grubu, toplumsal muhalefeti yükseltmek vaadiyle delege karşısına çıktı. Antiemperyalizmi ağzına almayan neoliberal ekibin bu vaadi, Amerikan emperyalizminin Küba’da, Venezüela’da denediği ekonomi temelli kaos planlarıyla işbirlikçi yönetim getirme amacıyla örtüşmektedir. Eğitim İş, emperyalizme karşı kurulmuştu, şimdi emperyalist projelerde rol mü alacak? İhraçlar mıntıka temizliği miydi? Bu nedenle Eğitim Iş Genel Kurulu bir tarihî bir karar kuruludur, demiştik. Önümüzdeki süreçte herkes daha net görecek.
Zafer İNCEBACAK
